Pages

sâmbătă, 15 octombrie 2011

Cauciucuri de iarna.Legea

Baieti si fete,indiferent de sex,profesie sau varsta,daca suntem utilizatorii a cel putin o masina trebuie sa ne punem cauciucuri de iarna,ca au schimbat astia legea si ne arde rau de tot la buzunar daca ne prind ca nu avem masina "incaltata" corespunzator.Cititi mai jos ce ne asteapta daca nu ne conformam.
Legea nr. 161/2011 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echiparii autoturismelor cu anvelope de iarna in sezonul rece, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 503 din 14 iulie 2011.

Potrivit Ordonantei, soferii sunt obligati sa aiba masinile dotate cu anvelope de iarna atunci cand carosabilul este acoperit de zapada, polei sau gheata. In cazul in care nu respecta aceste reguli, ei pot fi sanctionati cu retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, precum si cu amenda din clasa a IV de sanctiuni (de la 9 la 20 de puncte-amenda). Anul acesta, punctul-amenda este in valoare de 67 de lei, ceea ce inseamna ca amenzile vor fi cuprinse intre 603 si 1340 de lei.

Mai mult, vehiculele de transport de marfa de peste 3,5 tone si cele de transport de persoane cu peste noua locuri trebuia sa mai aiba montate pe rotile de tractiune, pe langa anvelope de iarna, si lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate. Totusi, utilizarea lanturilor antiderapante pe alte suprafete decat cele acoperite de zapada, gheata sau polei implica sanctiuni pentru deteriorarea carosabilului.

Nerespectarea acestor reguli se pedespseste cu retinerea talonului auto, la care se adauga si o amenda cuprinsa intre 2.500 si 4.000 de lei.

In plus, actul normativ prevede ca, in cazul in care faci un accident din cauza dotarii necorespunzatoare a masinii, vei achita si costurile de reparare a drumului si de inlocuiere a elementelor de siguranta a circulatiei distruse in urma evenimentului rutier.

p.s Daca plecati cu cauciucurile de vara pe masina dupa 1 noiembrie,sa le luati si pe cele de iarna in portbagaj in cazul in care afara incepe sa ninga,sa le montati sa nu va dea amenda Garcea sau sa va ia certificatul de inmatriculare. :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu