Pages

sâmbătă, 8 decembrie 2012

Cei mai bătrâni copaci din lume, în pericol

Oamenii de știință au atras atenția astăzi asupra dispariției alarmante a arborilor uriași foarte bătrâni – unele dintre cele mai mari organisme de pe planetă – care adăpostesc și susțin numeroase specii de păsări, relatează AFP.

Potrivit cercetătorilor, ecosistemele din întreaga lume sunt în pericol să-și piardă pentru totdeauna cei mai mari și cei mai bătrâni copaci dacă nu sunt adoptate politici care să îi protejeze. Cercetarea a fost realizată de universități din Australia și din Statele Unite și a fost publicată în revista „Science”.

„Este o problemă la nivel mondial și ea apare în aproape toate tipurile de păduri”, a declarat David Lindenmayer de la Universitatea Națională din Australia, autor principal al studiului. „Așa cum numărul animalelor mari precum elefanții, tigrii și cetaceele se află în declin în multe regiuni din lume, există tot mai multe dovezi care sugerează că arborii mari și bătrâni ar putea fi în pericol”, a mai spus el.

Lindenmayen, alături de colegii săi de la Universitatea James Cook din Australia și Universitatea Washington din SUA, a descoperit că tot mai mulți dintre copacii cu vârste cuprinse între 100 și 300 de ani mor. Potrivit oamenilor de știință, fenomenul are loc la diferite latitudini, și pe toate continentele: Europa, America de Nord, Africa, Asia, America de Sud și Australia.

Printre arborii aflați în pericol se numără scorușii din Australia, pinii din America și baobabii din Tanzania. Studiul a arătat că arborii mor în masă nu numai din cauza incendiilor, ci și din cauza schimbărilor climatice care au dus la secetă și la temperaturi ridicate. Alte cauze identificate au fost defrișarea și extinderea culturilor agricole.

„Este o tendință foarte supărătoare. Vorbim despre dispariția celor mai mari organisme de pe planetă, a celor mai mari plante de pe planetă, organisme care joacă un rol cheie în îmbogățirea lumii noastre”, a declarat Bill Laurence de la Universitatea „James Cook”.

Acești arbori uriași foarte bătrâni oferă adăpost și locuri de cuibărit pentru multe specii de păsări. De asemenea, ei oferă surse de hrană pentru animale (fructe, flori, nectar).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu