Pages

sâmbătă, 29 decembrie 2012

TOP Descoperiri in stiinta 2012

2012 va fi, cu certitudine, un an de referinta in stiinta. Cercetatorii din diverse domenii au reusit sa afle o multime de lucruri, incepand cu Particula lui Dumnezeu, si ajungand pana la zborul robotului Curiosity pe Marte. Iar toate aceste succese ale lor ne fac sa speculam faptul ca 2013 va fi, la randul sau, un an exceptional.
 
Bosonul Higgs
De aceasta particula naravasa, care s-a incapatanat pana acum sa se arate la fata, depinde toata fizica moderna, si toate teoriile recente ale fizicienilor. De existenta ei sunt legate explicatiile cu privire la evolutia Universului si nasterea stelelor si a planetelor.
In iulie, savantii de la CERN au anuntat ca sunt siguri in proportie de 99% ca au gasit particula lui Dumnezeu, sau o particula care sa se afle exact acolo unde estimeaza ei ca s-ar afla bosonul Higgs.
"Am descoperit un nou boson. Stim ca este un boson si este cel mai greu boson descoperit vreodata", spunea Fabiola Gianotti, unul dintre purtatorii de cuvant ai CERN.
Oamenii de stiinta sunt siguri in proportie de 99% ca au gasit bosonul. Asta inseamna ca prin tunelul de la Geneva se vor bombarda protoni si anul viitor, pentru ca descoperirea sa poata avea caracterul de certitudine.
Si ce daca toata omenirea a vorbit anul asta despre bosonul Higgs? Foarte putini sunt cei care stiu despre ce e vorba.
 
ADN-ul, mediu de stocare a datelor
Uita de CD-uri, DVD-uri, SSD-uri sau HDD-uri externe. Doi baieti inteligenti de la Institutul Wyss al Harvard, George Church si Sri Kosuri, un bioinginer si un genetician, au inghesuit 700 de terabyte de date intr-un singur gram de ADN.
Cercetatorii de la Universitatea Harvard au reusit sa transforme o carte de 53.426 de cuvinte in ADN, substanta ce ofera tiparul genetic pentru toate fiintele vii. Descoperirea ar putea revolutiona informatica, pentru ca ADN-ul ar putea fi folosit ca mediu de stocare pe termen lung a informatiei.

Curiosity
Cu sufletul la gura am stat sa urmarim cum a ajuns roverul Curiosity pe Marte, apoi am facut ochi mari la fiecare semnal de la el. Si nu degeaba! Pentru ca al nostru curios de pe Marte ar fi detectat substante organice simple, care joaca un rol cheie in procesele biologice de pe Pamant.
Oamenii de stiinta sustin ca trebuie sa mai faca unele teste pentru a fi siguri de aceasta descoperire. Vor sa stie clar ca substantele organice respective provin de pe Marte si nu au fost duse acolo chiar de robotul trimis de NASA, cu alte cuvinte, vor sa afle daca nu cumva probele respective ar fi contaminate.
O astfel de informatie, daca se confirma, nu inseamna neaparat ca pe Marte avem extraterestri. Insa ne indreptateste sa speculam ca in Univers pot exista forme de viata construite dupa aceeasi structura dupa care suntem construiti si noi.
Substanta despre care cercetatorii spun ca ar fi putut fi descoperita de Curiosity pe Marte este perclorat, sare a acidului percloric (HClO4). Au existat, de asemenea, si urme de compusi pe baza de clor si de metan, compusi care contin carbon.
 
Molecule de zahar, la 400 de ani lumina de Pamant
Si nu doar Marte este o planeta care ar putea avea viata. Astronomii sustin ca ar fi detectat banala substanta numita zahar la nici mai mult nici mai putin de 400 ani lumina de Pamant. Zaharul ar pluti in masa de gaz din jurul unei planete. 
Aceasta descoperire nu demonstreaza faptul ca exista extraterestri. Ne spune doar ca nu e imposibil sa existe substante organice peste tot prin Univers.
 
James Cameron si aventura lui din adancuri
Nu trebuie sa fii om de stiinta ca sa faci ceva pentru stiinta. Ne-o demonstreaza regizorul James Cameron, pamanteanul care a vizitat cel mai adanc loc de pe Pamant: Groapa Marianelor.
Explorarea Gropii Marianelor, considerata cel mai adanc loc de pe Pamant, a durat trei ore. La bordul submarinului sau, Deepsea Challenger, James Cameron a surprins imagini incredibile de pe fundul oceanului.
Mesajul regizorului James Cameron este ca Groapa Marianelor seamana cu suprafata Lunii, dar exista totusi viata. E drept ca nu sunt monstri marini ca in filmele SF, nici bizare creaturi luminescente, ci doar amfipozi, lungi de numai 25 mm.
 
O noua planeta ar exista in zona intunecata a sistemului nostru solar
Astronomii ne-au anuntat, in luna mai, ca ar fi detectat o planeta noua, in zona mai intunecata a sistemului solar. Corpul ceresc ar fi prea departe de Pamant pentru a fi vazut cu telescopul.
Specialistii spun ca singurele semne ale existentei acestei planete ar fi unele anomalii intalnite in orbitele corpurilor cerecesti din Centura Kuiper, aflata dincolo de orbita lui Neptun.
 
Prima companie privata a trimis marfa spre Statia Spatiala Internationala
SpaceX a devenit prima companie privata care a reusit sa duca incarcatura spre Statia Spatiala Internationala. Capsula Dragon era incarcata cu jumatate de tona de mancare si de marfa. In total, cei de la NASA platesc, pentru 12 zboruri, suma de 1,6 miliarde de dolari. Pe viitor, cu naveta Falcon ar putea fi trimis si un echipaj uman. 
 
O fetita bolnava de leucemie, vindecata cu ajutorul virusului HIV
Emma Whitehead, o copila de 7 ani, s-a vindecat de o forma grava de leucemie cu ajutorul unui virus HIV dezactivat. Fetita a participat la un program experimental pus la cale de Universitatea din Pennsylvania, SUA. La 7 luni de la tratament, fetita este in remisie. Specialistii au folosit tehnica in cazul mai multor adulti, iar rezultatele au fost fantastice si in cazul lor.
Cercetatorii, practic, elimina milioane de celule T si adauga gene noi in ele, pe care le programeaza sa distruga celule B, care sufera transformari maligne.
Pana sa existe acest tratament, singura speranta a bolnavilor de leucemie era un transplant de maduva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu