Pages

duminică, 30 octombrie 2011

S-a depasit viteza luminii

Va fi posibil sa calatorim in timp?

Descoperire cu implicatii uluitoare, care rastoarna teoria lui Einstein: sunt particule - neutrinii, care depasesc viteza luminii. Diferenta este extrem de mica, insa "din punct de vedere conceptual este incredibil de importanta". Va fi posibil oare sa calatorim in timp?

Particulele care depasesc viteza luminii sunt neutrinii, particule subatomice elementare cu o masa foarte mica, create prin reactii nucleare.

Masuratorile facute timp de trei ani au aratat ca neutrinii emisi la laboratorul CERN de la Geneva au fost captati la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso, aflat la 730 de km distanta, au depasit valoarea cunoscuta a vitezei luminii. Lumina a parcurs distanta in 2,4 miimi de secunda, insa neutrinii au facut-o cu 60 de miliardimi de secunda mai repede!

Neutrinii depasesc bariera vitezei luminii. Cercetator: Nici vreau sa ma gandesc inca la implicatii

"Avem mare incredere in rezultatele noastre. Am verificat din nou si din nou, astfel incat rezultatele masuratorilor sa nu fi fost distorsionate de ceva, dar nu am gasit nimic. Din punct de vedere conceptual, aceasta diferenta este incredibil de importanta. Nu vreau sa ma gandesc inca la implicatii", a anuntat purtatorul de cuvant al echipei ce a participat la teste, Antonio Ereditato.

Se modifica Fizica, asa cum o cunoastem acum. Viteza luminii a fost depasita cu 6 km/s

Viteza neutrinilor, masurata de cercetatori, depaseste cu 6 km/s viteza luminii. "Altfel spus, intr-o «cursă de fond» de 730 de kilometri, particulele neutrino trec linia de sosire cu un avans de 20 de metri în fata luminii", se afirma intr-un comunicat emis de Centre National de la Recherche Scientifique.

Literatura stiintifico-fantastica afirma ca, daca bariera vitezei luminii poate fi sparta, calatoria in timp ar putea deveni, teoretic, posibila. Viteza luminii in vid, conform teoriei relativitatii restranse al lui Einstein, reprezinta valoarea limita a vitezei pe care o poate atinge un corp, indiferent de mediul in care se propaga. Valoarea sa este de 299.792,458 km/s.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu