In China mai exista inca o comunitate matriarhala. Aici femeile isi aleg partenerii si ii pot alunga atunci cand doresc, iar cuvantul “tata” nu exista, pentru ca mamele isi cresc singure copiii.
Cultura Mosuo este foarte putin cunoscuta, desi multi antropologi o studiaza in ultima vreme.
Au fost scrise carti si realizate decumentare despre aceste traditii, care raman insa greu de inteles.
Din cauza ca Mosuo nu au avut niciodata o limba scrisa, intreaga lor istorie este transmisa pe cale orala, de obicei prin intermediul preotilor locali.
In cadrul acestui sistem de matriarhat nu exista casatorie, iar femeile isi schimba partenerii dupa cum doresc.
Barbatii sunt multumiti, pentru ca in felul acesta nu au niciun fel de obligatii si pot avea mai multe iubite, in mod legal, fara sa fie acuzati de infidelitate. Asta nu inseamna ca sunt iresponsabili. Dimpotriva. Ei trebuie sa aiba grija de copiii nascuti in propriile lor familii, adica de catre surorile sau matusile lor.
Singura diferenta, fata de comunitatile traditionale, este ca barbatul si femeia nu traiesc impreuna (chiar daca pot forma un cuplu ani de zile sau chiar toata viata), ci alaturi de familiile in care s-au nascut, care sunt de obicei foarte numeroase.
Cultura Mosuo are proprie religie, Dada, care este combinata cu o varianta a buddhismului tibetan.
Ei traiesc in regiunea inalta a Muntilor Himalaya, aproape de granita cu Tibetul, iar numarul lor nu depaseste 40.000 de indivizi.
Comunitatea lor este una agrara, membrii ei cultivand tot ce le este necesar pentru traiul de zi cu zi.
foarte interesant ... nu stiam ca se mai traieste si asa
RăspundețiȘtergere